Fruites i verdures de temporada a Catalunya al juny
El juny ens convida a gaudir de l'estiu en tota la seva esplendor, i la nostra dieta no és una excepció. Els mercats s'omplen de colors i aromes que ens transporten als camps i horts més frescos. Aprofitem aquesta època per gaudir de la fruita més dolça i de les verdures més tendres.
Fruites:
Cireres: Les cireres són les reines indiscutibles del juny. Amb una gran varietat de colors i sabors, des de les més dolces fins a les més àcides, ens ofereixen un autèntic espectacle per al paladar.
Albercocs: La seva pell vellutada i la seva carn sucosa en fan una fruita molt apreciada. Perfects per menjar sols o per acompanyar iogurts i cereals.
Gerd: Aquest petit fruit vermell és una delícia per als amants dels sabors intensos. Ideal per a compotes, melmelades o simplement per menjar-lo fresc.
Nabiu: Amb un sabor agredolç i una textura cruixent, el nabiu és perfecte per a postres, smoothies i decoracions.
Meló: El meló és sinònim d'estiu. La seva carn refrescant i dolça és ideal per hidratar-nos i gaudir d'un moment de relaxació.
Síndria: La síndria és una altra de les estrelles de l'estiu. La seva carn rosada i les seves llavors negres la converteixen en una fruita molt apetitosa.
Verdures:
Carbassó: Versàtil i refrescant, el carbassó és un ingredient clau en moltes receptes estiuenques. Ideal per a amanides, cremes i farciments.
Mongeta tendra: La mongeta tendra és un bàsic de la dieta mediterrània. Cuinada a la brasa, saltejada o en un sofregit, sempre és un èxit.
Cogombre: El cogombre és un aliat perfecte per a les dietes i per hidratar-nos. Ideal per a amanides, sucs i cremes.
Tomàquet: Al juny, el tomàquet assoleix el seu màxim esplendor. Perfecte per a tomàquets amb tonyina, salses, gaspatxos i molt més.
Pebrot: Els pebrots de colors ens ofereixen una gamma infinita de possibilitats a la cuina. Ideal per a farciments, escalivades i per acompanyar carns i peixos.
Ingredients:
1 albergínia gran
1 carbassó
2 tomàquets
1 pebrot vermell
1 ceba
Plats de lasanya (poden ser de pasta o de carbassó tallat a làmines fines)
500g de salsa de tomàquet
250g de formatge ricotta
200g de formatge mozzarella ratllat
Oli d'oliva
Sal i pebre
Preparació:
Preescalfa el forn a 180ºC.
Talla l'albergínia, el carbassó, els tomàquets i el pebrot a rodanxes fines.
En una paella gran, sofregeix la ceba picada fins que estigui tendra.
Afegeix les verdures i cuina fins que estiguin tendres.
En una safata per al forn, col·loca una capa de salsa de tomàquet, una capa de plats de lasanya, una capa de verdures i una capa de ricotta.
Repeteix les capes fins a acabar amb tots els ingredients, acabant amb una capa de formatge mozzarella ratllat.
Cou al forn durant uns 30-40 minuts fins que la lasanya estigui daurada i quallada.
Ingredients:
4 tomàquets madurs
Un grapat de fulles d'alfàbrega fresca
1 bola de mozzarella fresca
Oli d'oliva
Sal i pebre
Vinagre balsàmic (opcional)
Preparació:
Renta els tomàquets i talla'ls a rodanxes.
Talla la mozzarella fresca a rodanxes.
Alterna les rodanxes de tomàquet i mozzarella en un plat.
Amaneix amb oli d'oliva, sal, pebre i fulles d'alfàbrega fresca.
Si vols, afegeix una mica de vinagre balsàmic per sobre.
Ingredients:
500g de mongeta tendra
1 gra d'all
Un grapat d'ametlles laminades
Oli d'oliva
Sal i pebre
Preparació:
Renta i talla les mongetes tendres a trossos.
Cou les mongetes en aigua bullent amb sal fins que estiguin tendres però encara cruixents.
Escorre-les i refreda-les sota aigua freda.
En una paella gran, sofregeix l'all picat amb una mica d'oli fins que estigui daurat.
Afegeix les mongetes tendres i les ametlles laminades, i salta tot durant uns minuts.
Rectifica de sal i pebre al gust.