Novembre ens endinsa de ple en la tardor, amb dies cada vegada més curts i temperatures més fredes. Aprofitem aquest mes per gaudir dels productes de temporada que ens ofereix la terra, perfectes per preparar plats calents i reconfortants.
Caqui: Els caquis continuen sent els protagonistes indiscutibles de novembre. Amb la seva textura cremosa i el seu sabor dolç, són perfectes per menjar-los sols o en postres.
Magrana: La magrana és una fruita molt saludable, rica en antioxidants. Perfecta per a amanides, sucs i postres.
Raïm: El raïm continua sent abundant, amb una gran varietat de colors i sabors.
Pera: Les peres estan en el seu punt òptim, amb una gran varietat de formes i sabors.
Poma: Les pomes són les reines de la tardor. Perfecte per a menjar-les fresques, en compota o en pastissos.
Kiwi: El kiwi comença a ser més abundant, amb la seva pell peluda i la seva carn verda i dolça.
Mandarina: Les mandarines comencen a aparèixer, amb la seva pell fina i el seu sabor dolç.
Calabaza: La carbassa és la reina de la tardor. Perfecta per a cremes, purés i pastissos.
Bleda: Les bledes són una verdura de fulla verda molt nutritiva, ideal per a sopes i estofats.
Espinacs: Els espinacs són una altra verdura de fulla verda molt versàtil.
Ceba: La ceba és un bàsic de la cuina, i a la tardor està en el seu punt òptim.
Moniato: El moniato és un tubèrcul dolç i nutritiu, perfecte per a purés, cremes i com a acompanyament de plats.
Carxofa: Les carxofes continuen sent una bona opció, amb un sabor més suau.
Coliflor: La coliflor és una verdura molt versàtil, ideal per a purés, gratinats i amanides.
Bròquil: El bròquil és una verdura crucífera molt nutritiva.
Napi: El nap és una verdura de root molt dolça i nutritiva.
Pastanaga: La pastanaga és una verdura rica en beta-carotè, ideal per a cremes i guisats.
Remolatxa: La remolatxa aporta un toc dolç i una coloració intensa als plats.
Ingredients:
1 carbassa
2 moniatos
1 ceba
1 patata
Brou de verdures
Oli d'oliva
Sal i pebre
Nata líquida (opcional)
Preparació:
Pela i talla la carbassa, els moniatos, la ceba i la patata a trossos.
En una olla amb una mica d'oli, sofregeix la ceba fins que estigui tendra.
Afegeix la carbassa, els moniatos i la patata, i cobreix amb el brou de verdures.
Cuina a foc lent fins que les verdures estiguin ben tendres.
Tritura tot fins obtenir una crema fina i rectifica de sal i pebre.
Si vols, afegeix un raig de nata líquida abans de servir.
Ingredients:
200g de col rizada (kale)
2 taronges
Un grapat d'avellanes
1 alvocat
Oli d'oliva
Suc de llimona
Sal i pebre
Preparació:
Renta i talla la col rizada a trossos petits.
Pela les taronges i talla-les a rodanxes.
Pela i talla l'alvocat.
En un bol gran, barreja la col rizada amb les rodanxes de taronja, l'alvocat i les avellanes.
Amaneix amb oli d'oliva, suc de llimona, sal i pebre al gust.
Ingredients:
500g de bolets variats
200g de castanyes cuites
1 ceba
2 dents d'all
1 làmina de pasta brisa
Oli d'oliva
Sal i pebre
Nata líquida (opcional)
Preparació:
Preescalfa el forn a 180ºC.
Neteja i talla els bolets a trossos.
Pela i pica la ceba i els alls.
En una paella amb una mica d'oli, sofregeix la ceba i els alls fins que estiguin tendres.
Afegeix els bolets i cuina durant uns minuts.
Incorpora les castanyes cuites i trinxades, i cuina durant uns minuts més.
Estira la làmina de pasta brisa i col·loca-la en un motlle per pastís.
Aboca la barreja de bolets i castanyes sobre la pasta brisa.
Si vols, afegeix una mica de nata líquida per sobre.
Cou al forn durant uns 30-40 minuts fins que el pastís estigui daurat.